ΤΡΙΖΟΝΙΑ: ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

ΤΡΙΖΟΝΙΑ: ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Ένας ιδανικός slow living προορισμός στη Φωκίδα

Υπάρχει ένα μικροσκοπικό μέρος περικυκλωμένο από θάλασσα όπου σε περίπου 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα συνυπάρχουν και «χωρούν» παραδοσιακά σπίτια, όμορφη ακτογραμμή, ελιές, φραγκοσυκιές, αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα και όμορφα τοπίο.

Αυτό που δεν «χωράει» σε αυτό είναι τα αυτοκίνητα, δεν θα δείτε κανένα, ούτε μπορείτε να φέρετε το δικό σας μαζί σας. Τα Τριζόνια είναι ένα μικρό, άγνωστο σε πολλούς, αλλά καταπράσινο νησί. Απέχει περίπου μισό χιλιόμετρο από τις ακτές της Φωκίδας και είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού.

Όταν κατεβήκαμε για πρώτη φορά στη μικρή μαρίνα όπου το καλοκαίρι υπάρχουν αγκυροβολημένα πολλά ιδιωτικά σκάφη μάλλον μας ξάφνιασε το τοπίο. Υπάρχουν μέρη στην ηπειρωτική Ελλάδα που μοιάζουν με νησιά αλλά ο οικισμός στα Τριζόνια, όντας γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά κομμάτι της Φωκίδας, μοιάζει με ορεινό χωριό που «φύτρωσε» δίπλα στη θάλασσα. Tα κεραμίδια στις στέγες των σπιτιών με τα μεγάλα παράθυρα ενισχύουν αυτή την «ορεινή» αίσθηση. Το βέβαιο είναι πως το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το τοπίο όπου εναλλάσσεται το πράσινο της φύσης με το γαλάζιο της θάλασσας είναι κάτι παραπάνω από γοητευτικό και σίγουρα ιδιαίτερο.

Στην ιστορία και μυθολογία του τόπου περιλαμβάνεται και το ενδιαφέρον του Αριστοτέλη Ωνάση να αγοράσει κάποτε τα Τριζόνια, πριν τελικά «συμβιβαστεί» με τον Σκορπιο. Σύμφωνα με όσα λένε στο νησί, αυτό συνέβη τη δεκαετία του 1960 και η απάντηση των ντόπιων ήταν «ο Παράδεισος δεν πουλιέται». Ακόμα και να έχει στοιχεία υπερβολής, η ιστορία δείχνει πόσο πολύ δεμένοι είναι οι μόνιμοι (και οι εποχικοί) κάτοικοι με τον τόπο τους. Το γεγονός ό,τι ακόμα και τώρα έχει περίπου 50 μόνιμους κατοίκους ακόμα και στον πιο βαρύ χειμώνα, ενώ όποιος κατάγεται από εδώ και έχει σπίτι θα φροντίσει να έρθει κάθε χρόνο, ακόμα και έστω για Σαββατοκύριακο όπως και ο πολύ φροντισμένος οικισμός το αποδεικνύουν περίτρανα.

Πριν δούμε πιο αναλυτικά τα λίγα (δεν χρειάζεστε και πιο πολλά) αλλά όμορφα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στα Τριζόνια να αναφερθούμε και στις επικρατέστερες θεωρίες για την προέλευση του ονόματος τους. Η «πραγματιστική» λέει πως το το όνομα τους αποτελεί παραφθορά του τριονήσια, όνομα που περιέγραφε το σύμπλεγμα που περιλαμβάνει τρία κύρια νησιά (Τριζόνια, Άγιος Ιωάννης και Πρασούδι). Η πιο «ρομαντική» λέει πως το νησί πήρε το όνομα του από το έντομο με τον χαρακτηριστικό ήχο, το οποίο ζει σε μεγάλους αριθμούς στην ευρύτερη περιοχή και το οποίο σχεδόν σίγουρα θα ακούσετε όταν έρθετε εδώ.

Oι παραλίες

Μία γρήγορη βουτιά μπορείτε να την κάνετε και στην οργανωμένη πλαζ του λιμανιού αλλά αν παραμείνετε πάνω από ένα βράδυ στα Τριζόνια «επιβάλλεται» να γνωρίσετε και τις άλλες παραλίες του νησιού.

Για να φτάσετε στα Άσπρα Χαλίκια θα χρειαστεί να περπατήσετε 20-25 λεπτά σε χωμάτινη διαδρομή η οποία έχει ανηφόρες και κατηφόρες, καλό είναι λοιπόν να φοράτε παπούτσια και όχι σαγιονάρες. Η παραλία έχει πάρει το όνομά της από το άσπρο βότσαλο, υπάρχουν δέντρα για φυσική σκιά ενώ η νότια τοποθεσία της την προστατεύει από τους βοριάδες. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη επομένως αν βρεθείτε εδώ κάποιο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου ή του Αυγούστου καλό είναι φροντίσετε να έρθετε σχετικά νωρίς και φυσικά με προμήθειες τουλάχιστον σε νερό.

https://www.travel.gr/experiences/trizonia-kathara-nera-sto-monadiko-nisi/