ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΔΕ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΔΕ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ

Η Δημοτική Κοινότητα Τολοφώνος που περιλαμβάνει 11 χωριά με συνολικό πληθυσμό 2.762 κατοίκους. Έχει κέντρο το Ερατεινή που βρίσκεται δίπλα στην αρχαία Τολοφώνα. Τα χωριά αλφαβητικά είναι:

Η Ερατεινή, έδρα του πρώην Δήμου Τολοφώνος, παλαιότερα ήταν γνωστή ως «Χάνι» και με Διάταγμα του 1893 ονομάσθηκε Ερατεινή. Αρχικά υπήρχαν μερικά πανδοχεία, τελωνείο και αποβάθρα, όπου αποβιβάζονταν από τα καράβια επιβάτες και ξεφορτώνονταν εμπορεύματα, που διακινούσαν και προς την εσωτερική ορεινή Δωρίδα.

Το εμπόριο, η θαλάσσια επικοινωνία με τον Πειραιά και το Αίγιο και η θέση, συνετέλεσαν στη συγκρότηση του οικισμού, που αναγνωρίστηκε ως Κοινότητα το 1912. Η άνετη οδική επικοινωνία με Ιτέα, Άμφισσα, Ναύπακτο και Λιδωρίκι, η καθαρή παραλία και η όμορφη γύρω φύση, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα ξενοδοχεία στην περιοχή, τα εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες έχουν καταστήσει την Ερατεινή ένα αξιόλογο καλοκαιρινό θέρετρο, με μόνιμους και διερχόμενους παραθεριστές.

Η περιοχή παράγει εκλεκτό λάδι, εσπεριδοειδή και κηπευτικά.

Δίπλα στην Ερατεινή βρίσκεται η  Πάνορμος (Πάνω και Κάτω Κύσσελη) παρουσιάζει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και συγκεντρώνει επισκέπτες και παραθεριστές για μπάνια και ψάρεμα.

Οι ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν την ύπαρξη οικισμού στο παλαιό χωριό από την εποχή των Οζολών Λοκρών. Βυζαντινά ευρήματα εντοπίστηκαν κοντά στο ναό του Αγ. Βασιλείου. Οι πέτρινες επιγραφές, τα υπολείμματα τείχους και οι σπηλιές μιλούν για το σημαντικό ιερό του «Απόλλωνος εν Φαιστίνω». Τα επιφανειακά ευρήματα (τάφοι, τύμβος, κτίσμα και περίφραξη) φανερώνουν την ύπαρξη και δεύτερου οικισμού στη θέση «Μάρμαρα».

Το διδακτήριο του σχολείου έχει κηρυχθεί διατηρητέο και στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο και το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου.

Η Γλυφάδα, παραλιακός οικισμός, πήρε το όνομα από μια πηγή γλυφού νερού μέσα σε μικρό έλος, που αποξηράθηκε και το νερό διοχετεύεται στη θάλασσα. Μία από τις ομορφότερες κοινότητες του Δήμου Δωρίδος, χτισμένη δίπλα στη θάλασσα, με πανέμορφη θέα, απέναντι από τα νησάκια Τριζόνια. Οι οικισμοί Σπηλιά, Χάνια και Γλυφάδα έχουν σχεδόν ενοποιηθεί. Με τη διαμόρφωση της παραλίας τους και της μικρής μαρίνας στα Τριζόνια, έχει αυξηθεί η τουριστική κίνηση όλων των οικισμών αυτών.

Μεταξύ Γλυφάδας και Παραλίας Σεργούλας, επάνω σε λόφο, υπάρχει επιβλητική ακρόπολη σε αρκετά καλή κατάσταση. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για την αρχαία Αντίκυρα. Στην περιοχή Γλυφάδας και Δαφνοχωρίου υπάρχουν ερείπια αρχαίων τειχών, τάφοι και το φρούριο Παλαιόκαστρο.

https://www.dorikiadelfotis.gr/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%86%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82/