ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΤΕΙΝΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΤΕΙΝΗ

Στάθηκα για λίγο σε ένα πλάτωμα στην άκρη του δρόμου, έσβησα τη μηχανή του αυτοκίνητου και ξεκίνησα να ερευνώ με το βλέμμα το τοπίο. Ο Κορινθιακός κόλπος, γαλάζιος και ακύμαντος, έμοιαζε με λίμνη καθώς τον έλουζε το φως του ανοιξιάτικου ήλιου. Προς τα βόρεια ο ορίζοντας ήταν φορτωμένος από βιαστικά σύννεφα που σκέπαζαν τις ακρώρειες των ρουμελιώτικων βουνών.

Αντίθετα, προς την πλευρά του Μοριά τα μεγάλα επιβλητικά βουνά του Χελμού, της Ζήρειας, του Παναχαϊκού επιτηρούσαν αφ’ υψηλού τα δρώμενα της κλειστής θάλασσας και έμοιαζαν να επιδεικνύουν με έπαρση τα χιονισμένα τους ακροβούνια.

Κάτω στη στερεοελλαδίτικη ακτογραμμή το βλέμμα έφτανε σχεδόν μέχρι την άκρη του ορίζοντα και μπορούσες να διακρίνεις ένα προς ένα τα χωριά και τα λιμανάκια της στερεοελλαδίτικης ακτής να απολαμβάνουν τη λιακάδα, αναπολώντας πιθανόν τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού…

Από το Γαλαξίδι με προορισμό την Ερατεινή

Αυτή είναι ίσως μία από τις ομορφότερες παραλιακές οδικές διαδρομές στη Στερεά Ελλάδα που μπορούν να πραγματοποιηθούν ακολουθώντας κεντρικούς δρόμους. Αφήνοντας λοιπόν πίσω τα αρχοντόσπιτα του Γαλαξιδιού, απολαμβάνουμε τη θεσπέσια θέα προς τα παράλια του Κορινθιακού κόλπου. Περνάμε τον όρμο του Αγίου Βασιλείου όπου ξεδιπλώνεται μια από τις ομορφότερες παραλίες της περιοχής και εύκολα φτάνουμε στο ψαροχώρι των Αγίων Πάντων με την καθαρή βοτσαλωτή ακτή (12 χλμ.).

Στη συνέχεια και πριν το καταλάβουμε θα δούμε μπροστά μας τον όρμο της Λεμονιάς και το παραλιακό χωριουδάκι του Πάνορμου να αραδιάζει κατά μήκος της παραλίας τα σπίτια του. Αυτός είναι ένας πανάρχαιος τόπος που κατοικούνταν από τους Οζολούς Λοκρούς, ενώ εδώ έχουν εντοπιστεί τμήματα της πόλης Φαιστίνος. Μάλιστα ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας στο έργο του «Φωκικά» αναφέρει το σημαντικό ιερό του «Απόλλωνος εν Φαιστίνω» που υπήρχε εδώ.

Μόλις 3 χιλιόμετρα δυτικά από τον Πάνορμο εντοπίζονται ο απλωτός όρμος της Ερατεινής και το ομώνυμο χωριό. Παλαιότερα η Ερατεινή, καθώς ήταν σημαντικό λιμάνι του Κορινθιακού κόλπου για το πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο από Πειραιά προς Πάτρα, είχε την ονομασία «Χάνι», αφού εδώ διανυκτέρευαν όσοι επρόκειτο να ταξιδεύσουν. Πρόκειται για ένα συμπαθητικό θαλασσινό χωριό που μπορεί να μην έχει την αίγλη και την αρχοντιά του γειτονικού Γαλαξιδιού, όμως βρίσκεται χτισμένη επάνω στη θάλασσα, ενώ σε ελάχιστη απόσταση υπάρχουν πολλά σημαντικά αξιοθέατα για τα οποία αξίζει να γίνει ο επόμενος ταξιδιωτικός σας προορισμός.

Στην Ερατεινή θα σεργιανήσετε στη διαμορφωμένη παραλία και θα πάτε ώς το μικρό λιμάνι όπου δένουν τα καΐκια τους οι ντόπιοι ψαράδες. Στα δυτικά της Ερατεινής συναντάμε τον οικισμό του Τολοφώνα (παλαιότερα Βιτρινίτσα) με την υπέροχη ακρογιαλιά να απλώνεται μπροστά από το χωριό του και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία δίπλα στο κύμα. Μια θαυμάσια ιδέα είναι να περπατήσετε κατά μήκος της ακτής από το λιμάνι της Ερατεινής έως την απλωτή παραλία Τολοφώνα (περίπου 2 χιλιόμετρα).

Ψηλότερα πάνω στον λόφο σώζονται τμήματα του φρουρίου και του τείχους της αρχαίας Τολοφώνας. Κοντά στην κοίτη του ποταμού Ξεριά, σε θέση που οι ντόπιοι γνωρίζουν ως Παλαιόκαστρο διακρίνονται τα απομεινάρια τής άλλοτε σπουδαίας βυζαντινής εκκλησίας της Ευαγγελίστριας Πολυπορτούς.

Με το αυτοκίνητο αξίζει να ακολουθήσετε τον βατό αλλά χωμάτινο δρόμο (2 χλμ.) που οδηγεί στον κάβο της Ψαρομύτας όπου θα δείτε τον πέτρινο φάρο του 1894. Από το σημείο αυτό θα μπορέσετε να επιτηρήσετε από προνομιακή θέση τον Κορινθιακό κόλπο και τις απέναντι ακτές του Μοριά.

Αν ο θαλασσινός αέρας σάς άνοιξε την όρεξη, η καλύτερη επιλογή για ουζάκια πάνω στο ακροθαλάσσι είναι το γειτονικό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου (6 χλμ. από Τολοφώνα), ένα γνήσιο και ήσυχο ψαροχώρι που οφείλει το όνομά του στο μικροσκοπικό εκκλησάκι που θα δείτε χτισμένο στη νησίδα η οποία δεσπόζει στο κέντρο του κόλπου.

Από την Ερατεινή ακολουθώντας έναν αρκετά φαρδύ αλλά με άφθονες στροφές δρόμο που τραβά βόρεια, ξεκινάμε να σκαρφαλώνουμε στα πρανή των δωρικών βουνών. Στα πρώτα χιλιόμετρα η θέα προς την πλευρά του Κορινθιακού είναι πραγματικά απολαυστική, ώσπου ο δρόμος να μας βάλει πια για τα καλά στην ορεινή καρδιά της Ρούμελης.

Είκοσι τέσσερα μόλις χιλιόμετρα από τα παράλια του Κορινθιακού κόλπου και τα ψαροκάικα της Ερατεινής, ξαφνικά βρισκόμαστε στην αγκαλιά των χιονισμένων αυτή την εποχή βουνών της Στερεάς Ελλάδας και στα παραλίμνια τοπία της λίμνης του Μόρνου. Φτάνοντας στις όχθες τις λίμνης έχετε πολλές επιλογές για ευχάριστες ορεινές περιπλανήσεις.

Αν πάρετε τον δρόμο που φεύγει δεξιά, θα φτάσετε εύκολα στο Λιδωρίκι και από εκεί θα περιηγηθείτε προς τις βορειοανατολικές όχθες της τεχνητής λίμνης και τις υπώρειες των Ανατολικών Βαρδουσίων και της Γκιόνας όπου αναπτύσσονται πολλά και ενδιαφέροντά ορεινά χωριά. Αν ακολουθήσετε τον δρόμο στα δεξιά σας θα πάτε στο φράγμα και από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε προς Ορεινή Ναυπακτία ή να ανηφορίσετε προς Κροκύλειο, Πενταγιού, Αρτοτίνα - πρόκειται για την επιτομή των οδικών ορεινών διασχίσεων που σας την έχουμε εκτενώς παρουσιάσει σε παλαιότερα ταξιδιωτικά αφιερώματα.

Αν ο καιρός είναι καλός μια θαυμάσια ιδέα είναι να πραγματοποιήσετε τον γύρο της λίμνης και να απολαύσετε τα υπέροχα παραλίμνια τοπία. Οπωσδήποτε επιβάλλεται μια στάση στο αρχαίο Κάλλιο και στην πηγή Βελούχοβο που είναι από τους κυριότερους τροφοδότες φρέσκου νερού της λίμνης.

Αυτή είναι μια θαυμάσια διαδρομή περίπου 65 χιλιομέτρων με αρκετές όμως στροφές που μπορεί να σας φανούν κουραστικές. Για φαγητό ή καφέ προτείνουμε να σταματήσετε στο Λιδωρίκι, όπου θα έχετε την ευκαιρία για σύντομους περιπάτους στη μικρή, ενδιαφέρουσα ορεινή κωμόπολη. Από Λιδωρίκι για να επιστρέψουμε στο Γαλαξίδι που, όπως σας είπαμε, θα είναι η βάση μας, να υπολογίσετε ότι θα χρειαστεί να διανύσετε 55 χιλιόμετρα.

Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την οδήγηση σε ορεινούς δρόμους φροντίστε να ξεκινήσετε πριν νυχτώσει, γιατί όπως και να το κάνουμε οι στροφές ώς τις ακτές του Κορινθιακού κόλπου είναι αρκετές.

https://www.efsyn.gr/gallery/382539_apo-galaxidi-stin-erateini