ΦΩΚΙΔΑ: ΜΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣH - ΜΕΡΟΣ I

ΦΩΚΙΔΑ: ΜΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣH - ΜΕΡΟΣ I

Ο νομός Φωκίδας αν και στο μυαλό του ταξιδιώτη έχει συνδυαστεί με τα βουνά καθότι περιτριγυρίζεται από τέσσερις ορεινούς όγκους (Βαρδούσια, Γκιώνα, Παρνασσός και Οίτη) προς έκπληξη πολλών μελλοντικών ταξιδιωτών αποτελεί καταπληκτική καλοκαιρινή επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα ήρεμο αλλά καθόλου βαρετό καλοκαίρι.

Οι παραθαλάσσιοι προορισμοί του νομού είναι πολλοί και θα καλύψουν όλα τα γούστα. Σε αυτό το άρθρο παραθέτω ένα μικρό προγραμματισμό τριημέρου (αν και στην πραγματικότητα απαιτείται πάνω από μία εβδομάδα) στην παραλιακή Φωκίδα ή αλλιώς Φωκική ριβιέρα με κατεύθυνση από τα δυτικά του νομού προς τα ανατολικά δηλαδή για ταξιδιώτες ερχόμενους από την Πελοπόννησο ή την δυτική Ελλάδα προς τον νομό Φωκίδας. Τα παραθαλάσσια χωριά που θα επισκεφτούμε την πρώτη μέρα κατά σειρά είναι: η Χιλιαδού, το Μοναστηράκι, το Σκάλωμα, ο Μαραθιάς, η Σεργούλα, η Γλύφα, τα Χάνια και η νήσος Τριζόνια.

Αφήνοντας πίσω μας την Ναύπακτο μετά από λίγα λεπτά έχουμε ήδη μπει στον νομό Φωκίδας και αρχίζει μια υπέροχη βόλτα με το αμάξι μας  με θέα το υπέροχο μπλε του κορινθιακού κόλπου και την άγρια φύση της Φωκίδας. Μια προτεινόμενη διαδρομή για όλους όσους λατρεύουν το μεγαλείο της φύσης  τις εναλλαγές τοπίου και το παιχνίδισμα της θάλασσας με το φώς. Από την μία η κατάφυτη ακτογραμμή μήκους 80 χλμ που εκτείνεται μέχρι την Ιτέα και από την άλλη τα στιβαρά βουνά της Ρούμελης σου εγγυώνται ένα πράγμα: στον νομό αυτό δεν θα βαρεθείς ποτέ!

Πρώτη στάση Χιλιαδού

Η παραλία της Χιλιαδούς είναι ένας πραγματικός  παράδεισος. Η αμμώδης οργανωμένη ακτογραμμή της  μήκους περίπου 2χλμ με τα καλοκαιρινά  μπαράκια καφετέριες και ταβέρνες το επιβεβαιώνει με το παραπάνω εφόσον δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτές των φημισμένων ελληνικών νησιών. Η παραλία της Χιλιαδούς έχει βραβευθεί και φέτος (2015) με την περίφημη γαλάζια σημαία γεγονός που εξασφαλίζει και την ποιότητα των υδάτων της. Τα νερά είναι σχετικά ρηχά ευνοώντας τα παιχνίδια με τη θάλασσα για τους μικρούς μας φίλους οι οποίοι μπορούν να παίζουν ανέμελα καθότι στον χώρο υπάρχει και ναυαγοσώστης.

Οι ενήλικες εφόσον το επιθυμούν έχουν την  δυνατότητα για θαλάσσια σπορ καθώς υπάρχουν jet ski για ενοικίαση. Εκτός από ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα ανάμεσα στα beach bar  υπάρχει ελεύθερος χώρος για όσους επιθυμούν να βάλουν την δική τους ομπρέλα και τις πετσέτες τους. Το πάρκιν είναι εύκολο μιας και μπορείς να παρκάρεις κάθετα σε όλο το μήκος της παραλιακής οδού.

Επόμενη στάση Μοναστηράκι

Όχι το γνωστό της πρωτεύουσας και ουδεμία σχέση έχει με συνειρμούς όπως μετρό- πόλη καύσωνας  - τρέξιμο… το δικό μας Μοναστηράκι της Φωκίδας μας είναι ένα υπέροχο γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι αμφιθεατρικά χτισμένο με στενά δρομάκια, σπίτια με κεραμοσκεπή και ένα τόσο όμορφο λιμανάκι που μόλις και κατέβεις από το αυτοκίνητο θα θες να μείνεις εκεί για το υπόλοιπο των διακοπών σου.

Εκεί στο λιμανάκι που αποτελεί και το σημείο αναφοράς του οικισμού, η μυρωδιά της θάλασσας και του μεζέ που αναπόφευκτα θα σου έρθει στην μύτη ίσως για τους πιο πολλούς από εμάς είναι ο ορισμός του καλοκαιριού. Μία στάση για καλό φαγητό θαλασσινούς μεζέδες συνδυασμένοι με ουζάκι σε μόλις ένα βήμα από την θάλασσα με θέα τα κρυστάλλινα νερά του κορινθιακού και τα πολύχρωμα καΐκια των ψαράδων και το Μοναστηράκι θα μείνει στην μνήμη σας για πάντα.

Επιλογές υπάρχουν και για τους πιο ζωηρούς επισκέπτες διότι σε λίγα μέτρα από το λιμανάκι υπάρχει οργανωμένη παραλία όπου λειτουργεί beach bar για καφέ και ποτό με το κέφι να κρατά έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Η περιοχή αυτή βρίσκεται στα δυτικά του λιμανιού του οικισμού, λέγεται Παραθάλασσο και είναι μια μικρή γαλάζια λίμνη σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα. Το ασυνήθιστο αυτό φαινόμενο αποτελεί ένα από τα ομορφότερα τοπία που γέννησαν σεισμοί (συχνό φαινόμενο στον Κορινθιακό κόλπο).

Φεύγοντας από το Μοναστηράκι …περνάμε μια βόλτα για μία βουτιά στον όμορφο οικισμό Σκάλωμα. Αυτός ο μικρός κολπίσκος με το πλακόστρωτο παραλιακό δρομάκι έχει έναν άλλον αέρα. Η παραλία ντυμένη από μικρό βότσαλο, τα νερά είναι κρύα αλλά συνηθίζονται αμέσως και γίνονται ευχάριστα, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα, ενώ στα 4-5 μέτρα από την ακτή βαθαίνουν απότομα. Και εδώ τα παραθαλάσσια μαγαζάκια προσφέρουν καφέ, ούζο και μεζέ ανάλογα με την όρεξή σας…

Μαραθιάς

Δεν χρειάζεται να ξαναβγούμε στην εθνική… συνεχίζουμε από το Σκάλωμα και σε λίγα λεπτά καταλήγουμε στην παραλία του Μαραθιά. Ακόμα ένα όμορφο Ψαροχώρι πνιγμένο σε οπορωφόρα δένδρα (λεμονιές πορτοκαλιές) και ελιές (κυρίως λαδοελιές) προσφέρεται για γαλήνιες βουτιές και χαλάρωση κάτω από την σκιά των μουριών και τα πλατανιών. Στον Μαραθιά εκτός από μπάνιο σε πεντακάθαρα νερά μπορείτε να γευτείτε φρέσκο ψαράκι και ότι τραβάει η όρεξη σας. Στο δυτικό άκρο του χωριού βρίσκεται το εξωκκλήσι της Παναγίας, δίπλα στη θάλασσα το οποίο γιορτάζει στις 23 Αυγούστου και συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών.

Σεργούλα

…και ξαναβγαίνοντας στον εθνικό δρόμο σε λίγα λεπτά συναντάμε τον παραθαλάσσιο οικισμό της Σεργούλας. Σε αυτό το μοναδικό ψαροχώρι πνιγμένο από αιωνόβια πλατάνια και αναβλύζοντα νερά θα απολαύσετε το νόημα του καλοκαιριού: χαλάρωση! Τον οικισμό διασχίζει ο Σεργουλοπόταμος και αν αναζητήσετε μπορείτε να βρείτε κάπου ανάμεσα στα πλατάνια, τον διατηρητέο νερόμυλο του Παπαπολίτη, δείγμα αρχιτεκτονικής μιας άλλης εποχής όπου οι κάτοικοι εκμεταλλευόμενοι την δύναμη του νερού κατασκεύαζαν μύλους (γι’ αυτό και η παλαιότερη ονομασία της Σεργούλας ήταν Μύλοι). Για τους πιο εκδρομικούς τύπους από την παραλία της Σεργούλας και παράλληλα με το ποτάμι υπάρχει σηματοδοτημένο μονοπάτι (ανάβαση) μέτριας ευκολίας όπου θα συναντήσετε 4 μικρούς και μεγάλους καταρράκτες προσπελάσιμους και μη. Η ανάβαση είναι κατά μεγάλο τμήμα μέσα στο νερό του ποταμού σε 3-4 σημεία εκτός κοίτης και διαρκεί κατά μέσο όρο 100 λεπτά μέχρι την πηγή Πολυσταύρη .Στην πηγή Πολυσταύρη αν επιχειρήσετε να συρθείτε μέσα, θα αντικρύσετε σταλακτίτες σταλαγμίτες και υπόγειο λίμνη-ποτάμι.Κατα τη διάρκεια της ανάβασης θα συναντήσετε σημείο με σταλακτίτες εκτός σπηλιάς και κάθετα φαράγγια ύψους 30 -50 μέτρων.

Αφήνοντας πίσω την πανέμορφη Σεργούλα με τα πλατάνια και ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο περνάμε στον οικισμό της Γλύφας (Γλυφάδας) και ήδη στα δεξιά μας προβάλει το πανέμορφο νησί των Τριζονίων. Η Γλυφάδα παραλιακό χωριό χτισμένο στους πρόποδες και στις πλαγιές οχυρού και ιστορικού λόφου, όπου διασώζεται σημαντική αρχαία ακρόπολη πήρε το όνομά της από μία πηγή με γλυφό νερό η οποία εκβάλλει μέσα στην θάλασσα. Η κεντρική πλατεία του χωριού φιλοξενεί τον ναό κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου κάθε δεκαπενταύγουστο στήνεται ένα ζωηρό πανηγύρι. Στο χωριό της Γλύφας λειτουργούν σουπερ μάρκετ λιμενικό καταφύγιο, δημοτικό σχολείο, φαρμακείο και Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Η Γλύφαδα συνορεύει με τα Χάνια εκεί όπου αποχαιρετάμε το αυτοκίνητο μας σε κάποιο από τα δωρεάν δημοτικά πάρκιν και επιβιβαζόμαστε στο πλοιάριο για να γνωρίσουμε το μόνο κατοικημένο νησί του Κορινθιακού, τα Τριζόνια.

Πέντε λεπτά κρατάει η διαδρομή με την βαρκούλα και μόλις αποδράσαμε από την καθημερινότητα σε ένα μέρος όπου ποτέ το μυαλό σας δεν πίστευε ότι υπάρχει καταμεσής του Κορινθιακού κόλπου. Το τοπίο ειδυλλιακό με μία νησιώτικη αύρα που σε ηρεμεί και σε μαγεύει. Τα Τριζόνια, πήραν το όνομά τους από πάντρεμα των λέξεων «τρία νησιά» διότι πλαισιώνεται από τρία ακόμα ξερονήσια Το Πρασούδι το Πλανέμι και τον Αι Γιάννη, ενώ δεν λείπει και η πιο ρομαντική εξήγηση για την ονομασία αυτή, ότι τα λιλιπούτεια νησάκια της Φωκίδας, αντίκρυ από το Αίγιο, βαφτίστηκαν έτσι από τα πολλά τριζόνια και το μελωδικό τραγούδι τους τις καλοκαιρινές νύχτες.

Αν αγαπάτε την ηρεμία και θέλετε πραγματική χαλάρωση στις διακοπές σας τότε τα Τριζόνια θα γίνει το αγαπημένο σας νησί. Μέσα στα μόλις 2,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα περικυκλωμένα από θάλασσα χωράνε ελιές, αμπέλια και άλλα οπωροφόρα δέντρα, χαρακτηριστικά της ελληνικής φύσης, τα οποία προστίθενται στην ομορφιά του καταπράσινου νησιού. Αυτό που δεν χωράει στα Τριζόνια είναι το αυτοκίνητο! Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα οπότε και να θέλετε, δεν μπορείτε να περάσετε το Ι.Χ. σας απέναντι. Παρολαυτά δεν πρόκειται να βαρεθείτε καθόλου. Μπάνιο στις παραλίες του νησιού ουζάκι και φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες του λιμανιού και ψάρεμα είναι οι κλασσικές επιλογές αλλά δεν μένουμε μόνο σε αυτά.. καθότι το νησί διαθέτει και μονοπάτια για αναζωογονητικούς περιπάτους ανάμεσα σε ελιές και φραγκοσυκιές.

Ότι και να επιλέξετε να κάνετε στα Τριζόνια ένα είναι το σίγουρo θα θέλετε να ξαναέρθετε! Οι πιο πιστοί fan του νησιού όμως είναι κυρίως κάτοχοι σκαφών και ιστιοπλοϊκών, αφού το φιλόξενο, βαθύ λιμάνι του, αναγνωρισμένο ώς ”αγκυροβόλιο”, άρα χωρίς λιμενικά τέλη, μπορεί να χωρέσει πολλά και μεγάλα πλοία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κατά καιρούς το ήσυχο αυτό νησί αποτελεί κρησφύγετο διασημοτήτων, με ή χωρίς σκάφος. Ένας από αυτούς είχε υπάρξει και ο Ωνάσης που, φήμες λένε, πως παραλίγο να επέλεγε να αγοράσει τα Τριζόνια αντί για το Σκορπιό.

Ένα ακόμα θετικό, μεταξύ άλλων, που θα αναγνωρίσετε είναι ότι το τριήμερο σας στο νησί θα είναι σχετικά οικονομικό, αφού δεν θα βρείτε τις φουσκωμένες τιμές των ”κοσμοπολίτικων” διακοπών, ενώ δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου έξοδα καραβιού. Όσο για το έξοδο της βενζίνης μπορείτε, λίγο-πολύ, να το ρυθμίσετε εσείς . Η πρώτη μέρα στην Δωρική Ριβιέρα μόλις έφτασε στο τέλος της…

Ακολουθεί μία ακόμα υπέροχη μέρα στη Φωκίδα όπου θα βρεθούμε στα όμορφα χωριά Σπηλιάς Άγιου Νικολάου της Τολοφώνας της Ερατεινής και των Αγίων Πάντων…

https://www.myfokida.gr/blog/ola-ta-arthra/81-nomos-fokidas-mia-kalokairinh-apodrash-meros-i