ΦΩΚΙΔΑ: ΜΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ - ΜΕΡΟΣ II

ΦΩΚΙΔΑ: ΜΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ - ΜΕΡΟΣ II

Η παραλιακή Φωκίδα δεν κρύβει κανένα μυστικό. Σου τα δείχνει όλα ένα - ένα καθώς οδηγείς και εσύ αποφασίζεις αν θέλεις να τα προσπεράσεις ή να γίνεις μέρος τους. Αφού έχουμε ήδη πάρει την καλύτερη δυνατή γεύση από την πρώτη μας εξόρμηση στην Δωρική Ριβιέρα συνεχίζουμε ακάθεκτοι το ταξίδι μας προς την Ιτέα.

Πρώτη στάση Άγιος Νικόλαος

Σημερινή πρώτη στάση το γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου. Η ονομασία προκύπτει από το ομώνυμο εκκλησάκι που έχει χτιστεί σε μία βραχονησίδα που ξεπροβάλλει στο μέσον της θάλασσας και στο οποίο πας και κολυμπώντας από την ακτή αν θες να προσκυνήσεις ή να ανάψεις ένα κεράκι. Δεν είναι η εντύπωση σας, αλλά από ψηλά πραγματικά τα νερά στην παραλία του Αγίου Νικολάου κάποιες ώρες της ημέρας φαίνονται πράσινα. Αυτός ο απάγκιος κόλπος όταν φυσάει παραμένει ήρεμος σαν λίμνη και σας χαρίζει μία ξεχωριστή εμπειρία μπάνιου.

Η βοτσαλωτή παραλία του Αγίου Νικολάου, εκτός από υπέροχα πεντακάθαρα νερά, διαθέτει ομπρέλες και ένα κατάφυτο σκιερό beach bar που στο πίσω μέρος του κρύβει ένα μίνι γήπεδο beach volley. Για την λιγούρα δεν υπάρχει αμφιβολία πως όπου και να κάτσετε στο χωριό θα φάτε πρώτης ποιότητας ψαρομεζέδες καθότι οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών είναι οι ίδιοι ψαράδες. Το χωριό συνδεόταν με την Πελοπόννησο με την γραμμή φεριμπότ «Άγιος Νικόλαος - Αίγιο» που φέτος (2015) δεν λειτουργεί.

Αν έχετε διάθεση για εξερεύνηση και θέλετε να βγείτε λιγάκι off road ακολουθείστε την πινακίδα φάρος Ψαρομύτα που θα συναντήσετε 2 λεπτά αφού βγείτε από τον Άγιο Νικόλαο. Ακολουθείστε τον χωματόδρομο μέτριας δυσκολίας και θα οδηγηθείτε μετά από 2 περίπου χιλιόμετρα στην άκρη του ακρωτηρίου Ψαρομύτας με τον ομώνυμο πέτρινο φάρο. Ο φάρος είναι περιφραγμένος και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1894 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και με μία παύση κατά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο όπου παρέμεινε σβηστός λειτουργεί έως και σήμερα ηλεκτροδοτούμενος. Ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι προσφέρεται για παραθερισμό καθώς διαθέτει κουζίνα τρία υπνοδωμάτια και λοιπές ανέσεις που καλύπτουν περίπου 100 τ.μ. έκταση. Το κτήριο του φάρου έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.

Αν δεν είστε ένας από τους περιπετειώδεις παραθεριστές του φάρου μπορείτε να επιστρέψετε στον δρόμο και να συνεχίσετε το ταξίδι σας για ακόμα ένα λεπτό γιατί έφτασε η ώρα για την επόμενη βουτιά στην παραλία της Βάθης.

Μεγάλη οργανωμένη παραλία με βότσαλο και δροσερά νερά, με άπλετο χώρο για παιχνίδι και την χαρακτηριστική καντίνα να εξυπηρετεί κάθε διψασμένο. Ο ανοιχτός αυτός και ανεμοδαρμένος κολπίσκος της Βάθης κοιτάει αντικριστά την πλαγιά ενός λόφου και σου δίνει την αίσθηση ότι τα έχεις όλα, και βουνό και θάλασσα, δικά σου. Οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν και το σύστημα εξυπηρέτησης self service. Ντουζιέρες, beach volley, αρμυρίκια και τα υπόλοιπα μπορείτε να τα ανακαλύψετε εσείς…

Και φτάσαμε στην Ερατεινή…

Ερατεινή, στη γλώσσα του Ομήρου σημαίνει τοποθεσία ερωτεύσιμη. Κομβικό τουριστικό θέρετρο για την περιοχή της παραλιακής Φωκίδας με αναπτυγμένο τουρισμό ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία σουπερ μάρκετ κρεοπωλεία φούρνοι ταβέρνες μπαράκια καφετέριες. Να είστε σίγουροι ότι φτάσατε σε ένα μέρος που δεν θα σας λείψει τίποτα. Πάνω από όλα όμως έχει μία όμορφη ακτή με σαγηνευτική θέα προς τον Κορινθιακό και την Πελοπόννησο, και εδώ θα γευτείς νόστιμο και υγιεινό φαγητό. Και ειδικά το τελευταίο δικαιολογείται γιατί στην Ερατεινή και τις γύρω περιοχές εκτός από την κτηνοτροφία και την αλιεία που οι κάτοικοι δεν σταμάτησαν ποτέ να ασκούν , παράγουν και εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.

Ο ελαιώνας της Τολοφώνας αποτελείται από αρκετές χιλιάδες ελαιόδενδρα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 100 ετών και λειτουργούν ελαιοτριβεία και ένα συσκευαστήριο. Το συσκευαστήριο συσκευάζει και εξάγει το άριστης ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Άσπιλον.

Οι κάτοικοι της Ερατεινής και ο δραστήριος πολιτιστικός της σύλλογος διοργανώνει δύο παραδοσιακές εκδηλώσεις που αξίζει να αναζητήσετε αν βρεθείτε στην περιοχή κατά τους θερινούς μήνες.
Τέλη Μαῒου με αρχές Ιουνίου, η Ερατεινή γιορτάζει την παράδοση και την ιστορία της με την καθιερωμένη Γιορτή της Τράτας. Εκεί προσφέρονται στους ντόπιους και τους επισκέπτες νόστιμες ψητές σαρδελίτσες έτσι για τον μεζέ, ντόπιο λευκό κρασί σε αφθονία ενώ μουσικά χορευτικά σχήματα δίνουν το ρυθμό της βραδιάς. Η δεύτερη εκδήλωση διοργανώνεται κάθε Αύγουστο από τον σύλλογο των Γυναικών της Ερατεινής και είναι η Γιορτή της Πίτας που γίνεται στην Τολοφώνα. Όλες οι κυρίες της περιοχής φτιάνουν από μία πίτα όλες ψημένες σε μεγάλες λαμαρίνες έτσι μαζεύονται διαφόρων ειδών νοστιμιές προς τέρψη των παρευρισκομένων.
Κατά την έξοδο μας από την Ερατεινή και αφού ακολουθούμε όλο τον παραλιακό δρόμο και έχουμε από τη μία πλευρά το βουνό με τις ελιές και τους θάμνους και από την άλλη τη θάλασσα, θα αντικρύσουμε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Το εκκλησάκι είναι εντελώς απομονωμένο, σαν ζωγραφιά, ότι πρέπει για εσωτερική ηρεμία και είναι ορατό από κάθε σημείο της Ερατεινής.

Μετά το ξωκλήσι κατευθυνόμαστε προς τον Πάνορμο ή Κίσελη ένα χωριουδάκι για ήσυχα μπάνια και ψάρεμα που καταλαμβάνει ένα μικρό λεκανοπέδιο. Η Κίσελη κόβεται στα δύο από τον εθνικό δρόμο στο πάνω και στο κάτω χωριό με συνολικά 100 κατοίκους. Εδώ υπάρχει ένα αρχαίο μνημείο αφιερωμένο στη θεά Αρτέμιδα, που το έχουν αναστηλώσει. Το συναντάς προχωρώντας μέσα στο χωριό. Στο τέρμα του χωριού υπάρχει μια ωραία, πολύ προσεγμένη εκκλησούλα του Αγίου Βασιλείου, που λειτουργεί τακτικά. Οι ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν την ύπαρξη οικισμού από την εποχή των Οζολών Λοκρών. Βυζαντινά ευρήματα εντοπίστηκαν κοντά στο ναό του Αγ. Βασιλείου. Οι πέτρινες επιγραφές, τα υπολείμματα τείχους και οι σπηλιές μιλούν για το σημαντικό ιερό του «Απόλλωνος εν Φαιστίνω». Το διδακτήριο του σχολείου έχει κηρυχθεί διατηρητέο και στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο και το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου. Μια βουτιά στα ήσυχα διαυγή νερά του Πάνορμου να δροσιστούμε για την επόμενη στάση μας τους Άγιους Πάντες ή Βίδαβη.

Βρισκόμαστε μία ανάσα (10 km) από το πανέμορφο και γραφικό Γαλαξίδι και θα κάνουμε μια στάση στο μικρό αυτό ψαροχώρι που βρίσκεται σε μυχό του Κορινθιακού κόλπου με το όνομα Άγιοι Πάντες ή Βίδαβη.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα στους Αγίους Πάντες αποτελεί η απάνεμη παραλία, μήκους 800μ. περίπου, που συγκεντρώνει κυρίως λάτρεις των ήρεμων διακοπών ενώ υπάρχουν και άλλες επιλογές δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία, ποδηλασία, ψάρεμα, επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους (καθώς έχουν επισημανθεί ερείπια οχυρωμένου οικισμού στη θέση «Μάρμαρα» ή «Κορδόρεμα»). Το αρχικό όνομα του χωριού ήταν Φαιστός και αποτελούσε την πρώτη πολιτεία των Δωριέων, πριν αυτοί μεταβούν στην Κρήτη και ιδρύσουν την ομώνυμη πόλη. Μετέπειτα ονομάστηκε Βίδαβη όνομα που  προέρχεται από τον Ηλία Βιδαβιώτη, το πρωτοπαλίκαρο του στρατηγού του 1821 Δυοβουνιώτη μέχρι τελικά να ονομαστεί Άγιοι Πάντες από την ομώνυμη εκκλησία. Κατά τη διαμονή στους Αγίους Πάντες πρέπει οπωσδήποτε να απολαύσεις εκτός του φρέσκο ψάρι και τους χαρακτηριστικούς Ρουμελιώτικους μεζέδες γνωστούς σε όλη την Ελλάδα που δεν είναι άλλοι από κοντοσούβλι, κοκορέτσι, σπληνάντερο και τις παραδοσιακές ρουμελιώτικες πίτες.  Όλα με ντόπια κρέατα και αγνά υλικά.

Καλό φαγητό, πολλές βουτιές, γραφικοί οικισμοί, ατόφια ελληνική παράδοση και χρόνος που περνάει αργά, ειδικά τα καλοκαιρινά μεσημέρια θα βάλουν την παραθαλάσσια Φωκίδα βαθιά μέσα στην καρδιά σας και στην μνήμη σας αν την αφήσετε να σας παρασύρει στους ρυθμούς της.

Γιατί δεν φτάνει μόνο να επισκεφτείς ένα μέρος πρέπει και να το ζήσεις!

https://www.myfokida.gr/blog/ola-ta-arthra/82-nomos-fokidas-mia-kalokair...